Звездната кухня на Барселона
Барселона е фантастичен град. По този въпрос две мнения няма. От шедьоврите на Гауди, през моделите на Зазо и Брул, до головете на Меси, в каталунската столица поводите за възхищение са колкото много, толкова и разностранни. Гастрономическата й сцена не прави изключение в това отношение. Изискани ресторанти, екстравагантни тапас барове, шикарни сладкарници – космополитната Барселона несъмнено е една от най-ярките гурме дестинации е Европа.
Имена като Жорди Крус, Карме Рускайеда, Пако Перес и братята Адриа отдавна са се превърнали в еталон за висше кулинарно майсторство, а по стъпките им вървят десетки други. Равносметката на „Мишлен”: 20 ресторанта с общо 24 звезди само в рамките на града. Достатъчно убедителна, но не и единствена причина за да се отправим на един зашеметяващ гурме тур по улиците на Барселона – истински Вавилон от заведения, рецепти, продукти, вкусове и аромати.
Шерше лa фам!
Става ли въпрос за топ кулинария, в Барселона френският израз „Търсете жената!” важи в степен, по-голяма откъдето и да е другаде по света. Името й е Карме Рускайеда – „майката“ на новата каталунска кухня и единствената жена в света, имаща на сметката си 7 звезди от "Мишлен". Колоритна и борбена като героиня на Алмодовар, преди 30 години тя започва буквално от нулата – с малък собствен ресторант в родното й градче Сант Пол де Мар на брега на морето, на 45 минути от Барселона. През 2006 г. същото това ресторантче на име Sant Pau добива заветните 3 звезди от кулинарната библия и оттогава насам е топ адресът за гурме изживявания в Каталуния.
Второто място, на което ще откриете Карме Рускайеда, е дизайнерският ресторант Moments в петзвездния хотел Mandarin Oriental. Намира се на приказния булевард "Пасейдж де Грасиа" – редом до шедьоврите на Гауди Ла Педрера и Каза Батийо. Последните две звезди от "Мишлен" за Рускайеда са именно в досието на Moments. Там неин партньор е синът й Раул Балам – сигурна гаранция, че съвременната й авторска кухня в духа на традиционната местна кулинария ще намери достойно продължение. А ако се питате, откъде са другите две мишленски звезди на Рускайеда, отговорът казва достатъчно – вторият й ресторант Sant Pau, който блести не къде да е, а във врящия гастрономически казан Токио.
Sant Pau
Nou 10, 08395 Sant Pol de Mar
+3493 760 0662
www.ruscalleda.cat
Menu 164 €; Carte 118/124 €
Moments
Passeig de Gràcia 38-40, 08007 Barcelona
+3493 151 8781
www.mandarinoriental.com
Menu 65/143 €; Carte 95/119 €
Мистър шеф
Ако сред шеф-готвачите имаше конкурси за красота, Жорди Крус със сигурност щеше да ги е спечелил всичките. А външността, както знаем, продава повече и от таланта. В случая на Жорди Крус обаче и двете са налице. Което в съчетание с целеустремеността му обяснява стремглавата кариера на този млад барселонски кулинар, обявен наскоро от Международната академия по гастрономия за „Шеф-готвач на бъдещето”.
Едва 14-годишен, Жорди Крус започва да стажува в кухнята на ресторант Estany Clar близо до Барселона. 10 години по-късно той вече е шеф на ресторанта и вторият най-млад готвач в света, удостоен със звезда от „Мишлен”. От 2010 г. насам Жорди Крус е начело на най-статусния ресторант в града – ABaC в едноименния петзвезден хотел. Там описваната от него самия като „еволюционна кухня, в основата на която лежи самият продукт, и която се ориентира както към личното творчество, така и към традициите” му носи престижните 2 звезди от „Мишлен”.
В останалото време Жорди Крус журира испанския MasterChef, снима се за корици на лайфстайл издания и разработва още две заведения в Барселона. Едното е ресторант Angle в хотел Cram – с една звезда „Мишлен” и идеално съотношение цена-качество, а другото е тапас-ресторантът Ten’s – без звезди, но с още по-примамливи цени (дегустационно меню от десет различни тапас е всичко на всичко €48, адрес Carrer del Rec 79, tensbarcelona.com).
ABaC
Av. del Tibidabo 1, 08022 Barcelona
+3493 319 6600
www.abacbarcelona.com
Menu 135/165 €; Carte 105/135 €
Angle
Carrer Aribau 54, 08011 Barcelona
+ 34 93 216 7777
restaurantangle.com
Menu 80 €; Carte 58/86 €
От трюфела до яйцето
Тънък ценител на музиката, страстен фен на футбола, социално ангажиран, изключително човечен, скромен, дори срамежлив – шеф Пако Перес e любимецът на цяла Каталуния. Хората от „Мишлен” обаче го ценят най-вече заради смелостта му. Смелостта да експериментира и никога да не спира да се развива. Също както учителя си – великия Мишел Жерар, преобърнал представите за класическата френска кухня, Перес обогатява традиционната каталунска кулинария с онази доза авангардност, която прави разликата между вкусното и гениалното.
Първата си звезда от „Мишлен” Пако Перес получава още през 1996 г., малко след като отваря ресторанта си Miramar в родното селце Лянса на Коста Брава, недалеч от френската граница. Днес общият им брой е 5 – още една за Miramar, една за ресторанта му в шикарния хотел Das Stue в Берлин, и две за Enoteca в петзвездния барселонски хотел Arts. Именно в последния шеф Перес прекарва най-много от времето си. В Enoteca той използва христоматийни продукти от haute cuisine като бял трюфел, фоа-гра или хайвер от морски таралеж, но храната му в никакъв случай не изглежда снобарска. Точно обратното – във всяко ястие ясно се усеща влиянието на традиционната каталунска кухня.
Далеч по-обикновени, но приготвени с не по-малко фантазия са съставките на ястията, които Пако Перес предлага в другите си два ресторанта в Барселона. Единият – La Royale, сервира най-добрите бургери в града, при това на доста атрактивни цени (10/20 €, адрес: Plaça del Camp 5, laroyale.es). Най-новият му революционен проект пък се нарича L’Eggs – ресторант, в който се приготвят изключително и само специалитети на основата на любимия продукт на шеф Пако Перес – яйцето. (Вечеря: около 30/40 € на човек; адрес: Passeig de Gràcia 116, leggs.es).
Enoteca
Marina 19, 08005 Bacelona
+3493 483 8108
www.hotelartsbarcelona.com
Menu 170 €; Carte 103/121 €
Кой сега е номер 1?
Да, затварянето на elBulli – най-успешният ресторант на Каталуния за всички времена, беше шок. И постъпка, прилягаща само на гении като Феран Адриа. Защото как иначе светът щеше да узнае за Алберт Адриа. Прекарал 20 години в кухнята на elBulli, но винаги в сянката на по-големия си брат, след края на митичния ресторант през 2011 г. Алберт Адриа пое свой собствен път, превръщайки се в ресторантьор номер 1 на Барселона. В момента Алберт Адриа държи половин дузина различни заведения, намиращи се в радиус от 150 метра около централния булевард „Паралел“ – може би най-артистичната част на града. При това три от тях са отличени с по една звезда от „Мишлен”: Pakta с така актуалната перуанско-японска кухня, мексиканският Hoja Santa и, разбира се, Tickets – мястото, за което всички говорят.
Неописуемо цветен и разчупен, Tickets е трудно да бъде категоризиран – нещо средно между ресторант, тапас бар и кулинарнa сцена, на която сръчни готвачи демонстрират изкуството си пред погледа на посетителите. Иновативната кухня също трудно се помества в еднозначно определение, но акцентът в менюто са морските продукти. И, разбира се, десертите – все пак Алберт Адриа е един от най-големите сладкари на века. А понеже Tickets и като визия, и като философия е инспириран от театралния дух на района, той си има и бекстейдж на същия адрес – интимният коктейл-бар 41 Degrees, в който освен напитки се сервират и реминисценции на някои от най-легендарните ястия на elBulli.
Tickets
Av. del Parallel 164, 08015 Barcelona
www.ticketsbar.es
Tapa 6 €; Portion 15 €
Pakta
Lleida 5, 08002 Barcelona
3493 624 0177
www.pakta.es
Menu 95/130 €
Hoja Santa
Av. Mistral 54, 08015 Barcelona
+3493 348 2194
www.hojasanta.es
Menu 80/110 €; Carte 55/75 €
Цялото мишленско войнство
23 ресторанта с общо 27 звезди. Това е сухата статистика от тазгодишната европейска селекция на „Мишлен”, отреждаща на Барселона престижното трето място сред гастрономическите столици на Стария континент, макар и далеч след мегаполисите Париж и Лондон.
За изкушените от вкуса на висшето кулинарно майсторство тази суха статистика, разбира се, означава цяла една вселена от рецепти и аромати. При това събрана на една изключително компактна площ от стотина квадратни километра – за сравнение, толкова е територията на Пловдив.
Още по-хубавото е, че с две-три изключения цялото „мишленско войнство” на Барселона е съсредоточено в централните й исторически райони: старият град „Сиутат Вела“ с готическия квартал „Бари Готик“, новият център „Ешампле“ и района около Саграда Фамилия.
Кухнята (въпреки че в света на авторската haute cuisine подобни обобщения са твърде условни) пак с няколко изключения, като например японския Koy Shunka и френския Caelis, е преобладаващо каталунска (тук е мястото да се отбележи, че самата тя носи доста влияния от Южна Франция, Италия и цялото Западно Средиземноморие).
Най-титулуваното изключение, разбира се, е Lasarte – местният филиал на едноименния тризвезден ресторант край Сан Себастиан, прочул баската кухня, и в частност тази на Мартин Берасатеги по целия свят. Въпреки че има „само” 2 звезди от „Мишлен”, посещението на барселонския Lasarte (в Hotel Condes de Barcelona) дава прекрасен поглед върху така високо цененото творчество на Берасатеги.
И ако дългият списък на „Мишлен” все пак ви поставя пред твърде сложен избор, ето две имена върху които да съсредоточите усилията си за резервация на маса според препоръките на Феран и Алберт Адриа: Dos Palillos за фюжън със свеж азиатски полъх и Via Veneto с ключови думи дълголетни традиции и морски дарове.
Lasarte
Mallorca 259, 08008 Barcelona
+3493 445 3242
www.restaurantlasarte.com
Menu 145/180 €; Carte 99/114 €
Alkimia
Indústria 79, 08025 Barcelona
+3493 207 6115
www.alkimia.cat
Menu 39/130 €; Carte 48/88 €
Caelis
Gran Via de les Corts Catalanes 668, 08010 Barcelona
+3493 510 1205
www.caelis.com
Menu 39/130 €; Carte 85/105 €
Cinc Sentits
Aribau 58, 08011 Barcelona
+3493 323 9490
www.cincsentits.com
Menu 100/120 €
Disfrutar
Villarroel 163, 08036 Barcelona
+3493 348 6896
www.disfrutarbarcelona.com
Menu 68/98 €
Dos Cielos
Pere IV-272, 08005 Barcelona
+3493 367 2070
www.doscielos.com
Menu 85/110 €; Carte approx. 82 €
Dos Palillos
Elisabets 9, 08001 Barcelona
+3493 304 0513
www.dospalillos.com
Tapa 7 €; Menu 80 €; Carte 35/45 €
Gaig
Còrsega 200, 08036 Barcelona
+3493 429 1017
www.restaurantgaig.com
Menu 65/115 €; Carte 50/90 €
Hisop
Passatge de Marimon 9, 08021 Barcelona
+3493 241 3233
www.hisop.com
Menu 31/62 €; Carte 55/75 €
Hofmann
La Granada del Penedès 14-16, 08006 Barcelona
+3493 218 7165
www.hofmann-bcn.com
Menu 45/70 €; Carte 44/63 €
Koy Shunka
Copons 7, 08002 Barcelona
+34934127939
www.koyshunka.com
Menu 82/128 €; Carte 65/85 €
Lluerna
Rafael Casanovas 31, 08921 Santa Coloma de Gramenet
+3493 391 0820
www.lluernarestaurant.com
Menu 37/72 €; Carte 40/68 €
Nectari
València 28, 08015 Barcelona
+3493 226 8718
www.nectari.es
Menu 35/70 €; Carte 43/67 €
Roca Moo
Rosselló 265, 08008 Barcelona
+3493 445 4000
www.hotelomm.es
Menu 45/110 €; Carte 51/77 €
Via Veneto
Ganduxer 10, 08021 Barcelona
+3493 200 7244
www.viavenetorestaurant.com
Menu 85/125 €; Carte 75/105 €
Saüc
В процес на преместване